• ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΟΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ . ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210-6818292

 • ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 • ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 11.00 ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ.

 • RSS Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
 • ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

 • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 • ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ.

 • ΒΡΑΔΥΑ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

 • ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ» ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΡΑ 7.30μ.μ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.

 • ΔΕΥΤΕΡΑ 7.4. ΩΡΑ 20.00 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

 • ΒΡΑΔΥΑ ΜΠΛΟΥΖ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ.

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ

 • ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ

 • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 • Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ.

 • ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 • ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

 • Blogs I Follow

 • ΤΕΤΑΡΤΗ 9.4. ΩΡΑ 19.00 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.Μ. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Ε.

 • ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27.11.

 • ΚΥΡΙΑΚΗ 30.11 ΣΤΗΝ ΤΟΥΦΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ.

 • Advertisements

ΤΙΜΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

10_f1-630Ενα ξεκάθαρο παιχνίδι ισχύος, που σκοπό έχει να γονατίσει και να «μείνει στο μαντρί» η Ελλάδα, παίζεται τις τελευταίες μέρες εις βάρος της χώρας. Οι «εταίροι» δεν θέλουν απλώς ένα νέο Μνημόνιο, αυτό που ζητούν είναι η αλλαγή κυβέρνησης, ώστε να ξεφουσκώσουν τα πανιά και των άλλων «αγανακτισμένων» της καταχρεωμένης ευρω-περιφέρειας. Αυτή την άγρια «Επίθεση της Ευρώπης στην Ελληνική Δημοκρατία» περιγράφει με σκληρή γλώσσα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε ένα συγκλονιστικό άρθρο του με τον τίτλο «Τιμωρώντας την Ελληνική Δημοκρατία».

Πρωτοφανή σε κλίμακα «βομβαρδισμό» δέχεται τα τελευταία 24ωρα η ελληνική κοινή γνώμη, καθώς τόσο ξένοι αξιωματούχοι και θεσμοί, όσο και τα «ενσωματωμένα» στις προσταγές τους μεγάλα ΜΜΕ εντός και εκτός της χώρας συντονίζουν τα τρομολαγνικά πυρά τους ενάντια στην εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και την απόφασή της να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Σε ένα ξεκάθαρο παιχνίδι ισχύος, που σκοπό έχει να πνίξει στο λίκνο της κάθε ευρωπαϊκή προσπάθεια αντίδρασης στις συνταγές σκληρής λιτότητας, οι πολιτικο-οικονομικοί ταγοί της «Ενωσης» καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας και κοινοτικού κεκτημένου και επιχειρούν με τις δηλώσεις τους να ψηφίσουν… «ΝΑΙ πάση θυσία» για λογαριασμό μας, κλείνοντας τις πιστωτικές στρόφιγγες και τις τράπεζές μας και απειλώντας μας με βιβλική καταστροφή, εάν δεν «συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις». Δεν θέλουν απλώς ένα νέο Μνημόνιο: αυτό που ξεκάθαρα ζητούν είναι η αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα, ένα «regime change» που θα ξεφουσκώσει τα πανιά και των άλλων «αγανακτισμένων» της καταχρεωμένης ευρω-περιφέρειας.

Ευρωκαμπάνιες φόβου

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα δέχεται καταιγισμό ξένων πολιτικών παρεμβάσεων, με σκοπό να γονατίσει και να «μείνει στο μαντρί»: για να περιοριστούμε μόνο στα πρόσφατα παραδείγματα, ας θυμηθούμε τις ευρω-καμπάνιες φόβου και απειλών σε βάρος του κυπριακού λαού το 2013, και κυρίως το 2004, όταν προσπαθούσαν με κάθε μέσον να περάσουν το σχέδιο Ανάν, αλλά και της Ουγγαρίας –όταν η δεξιά αλλά… άτακτη κυβέρνηση Ορμπάν τόλμησε να επέμβει στη δήθεν «ανεξάρτητη» κεντρική τράπεζα και να αλλάξει τη νομοθεσία για τις ιδιωτικές τράπεζες και τα ΜΜΕ-, της Ισλανδίας, όταν αποφάσισε να χρεοκοπήσει τις τράπεζες αντί για τον λαό της, και της Ιρλανδίας, που δέχτηκε διαδοχικά τελεσίγραφα προκειμένου να υπογράψει το πρώτο της Μνημόνιο…

«Μπαράζ» παρεμβάσεων και κεκαλυμμένων εκβιασμών συνόδευσε και τις δύο σχεδόν ταυτόχρονες «αλλαγές καθεστώτος» που επέβαλε το ευρωσύστημα ισχύος στη χώρα μας και την Ιταλία στα τέλη του 2011, όταν «ξηλώθηκαν» με συνοπτικές… αποστασίες ο «κεντροαριστερός» Γιώργος Παπανδρέου και ο «κεντροδεξιός» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να αντικατασταθούν από τους πειθήνιους –και χρονίως διαπλεκόμενους με το τραπεζικό βαθύ κράτος– Λουκά Παπαδήμο και Μάριο Μόντι.

Και αυτά τα παραδείγματα είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος του μαστιγίου (το πιστωτικό «Λούγκερ» της ΕΚΤ) και του καρότου («ενέσεις» ρευστότητας με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα) έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλες ανεξαιρέτως τις χρεωμένες χώρες, πέρα από τα γνωστά μας «PIIGS».

Αυτήν ακριβώς την άγρια «Επίθεση της Ευρώπης στην Ελληνική Δημοκρατία» περιγράφει με σκληρή γλώσσα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε ένα συγκλονιστικό άρθρο του με τον παραπάνω τίτλο, που διαβάσαμε χτες στο Project Syndicate. Εκεί, ο κορυφαίος σύγχρονος μαθητής του Κέινς ασκεί δριμεία κριτική στην εμμονή των προθεσμιών-τελεσιγράφων προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο εκείνη να γονατίσει και να δεχτεί το «τιμωρητικό», όπως το αποκαλεί, πακέτο μέτρων λιτότητας.

Το θέμα, απαντά, δεν είναι τα χρήματα, αλλά η εξουσία: «Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να δουν το τέλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της αριστερής κυβέρνησής του. Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που αντιτίθεται με τέτοιο τρόπο σε αυτές τις πολιτικές που έχουν κάνει τόσα πολλά, ώστε να αυξηθεί η ανισότητα σε τόσο πολλές προηγμένες χώρες, μια κυβέρνηση η οποία είναι τόσο αφοσιωμένη στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης εξουσίας του πλούτου. Φαίνεται ότι είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση με το να την εκβιάζουν να αποδεχτεί μια συμφωνία που έρχεται σε αντίθεση με την εντολή την οποία έχει λάβει», εξηγεί ο Στίγκλιτς.

«Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη ξεκινήσει να αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με το χρέος, και η απάντηση δεν είναι ευχάριστη: το διακύβευμα είναι τελικά πολύ περισσότερο η ισχύς και η δημοκρατία, παρά το χρήμα και η οικονομία»…

Ο 72χρονος καθηγητής του Columbia University χαρακτηρίζει τα οικονομικά μέτρα της τρόικας «αβυσσαλέα, καθώς οδήγησαν σε καθίζηση 25% του ΑΕΠ. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά παρόμοια κρίση ύφεσης, που να επιβλήθηκε τόσο συνειδητά και να έχει οδηγήσει σε ανάλογα καταστροφικές συνέπειες. (…) Με όρους μετασχηματισμού ενός μεγάλου πρωτογενούς ελλείμματος σε πλεόνασμα, λίγες χώρες έχουν πετύχει αυτό που πέτυχαν οι Ελληνες μέσα στην τελευταία πενταετία. Το κόστος σε ανθρώπινα βάσανα υπήρξε εξαιρετικά υψηλό. (…) Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: σχεδόν τίποτα από τα τεράστια ποσά που δόθηκαν ως δάνεια στην Ελλάδα δεν έφτασε σε αυτήν. Κατευθύνθηκαν στην αποπληρωμή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα -συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Η Ελλάδα πήρε ελάχιστα χρήματα, αλλά πλήρωσε πανάκριβα την προστασία αυτών των τραπεζικών συστημάτων. (…) Αλλά και πάλι το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα. Είναι με τη χρήση “προθεσμιών”, που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να γονατίσει»…

«Μια ευκαιρία για τον λαό»

Και συνεχίζει: «Τον Ιανουάριο οι Ελληνες πολίτες ψήφισαν μια κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί για τον τερματισμό της λιτότητας. Εάν η κυβέρνηση είχε εκπληρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, θα είχε ήδη απορρίψει την πρόταση. Αλλά ήθελε να δώσει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το τόσο σημαντικό για τη μελλοντική ευημερία της χώρας του ζήτημα. Αυτή η ανησυχία για τη λαϊκή νομιμοποίηση είναι ασυμβίβαστη με τις πολιτικές της ευρωζώνης, που ποτέ δεν ήταν και τόσο δημοκρατικές. Τα περισσότερα μέλη-κυβερνήσεις της δεν επιδίωξαν την έγκριση των λαών τους για την παράδοση της νομισματικής κυριαρχίας τους στην ΕΚΤ. Οταν η Σουηδία το έπραξε, οι Σουηδοί είπαν όχι. (…) Ασφαλώς, αυτό που βλέπουμε σήμερα, 16 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση αυτών των σχέσεων στην ευρωζώνη, είναι το αντίθετο της δημοκρατίας».

«Είναι δύσκολο να συμβουλεύσουμε τους Ελληνες για το πώς θα ψηφίσουν στις 5 Ιουλίου», καταλήγει. «Ενα ΝΑΙ θα σήμαινε χωρίς τέλος ύφεση. Ισως μια εξαντλημένη χώρα -μια χώρα που θα έχει ξεπουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της και της οποίας η σπουδαγμένη νεολαία θα έχει μεταναστεύσει- θα μπορούσε τελικά να καταφέρει διαγραφή του χρέους της. (…) Αντίθετα, το ΟΧΙ θα δώσει τουλάχιστον τη δυνατότητα στην Ελλάδα, μια χώρα με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, να πάρει το πεπρωμένο της στα χέρια της. Οι Ελληνες μπορεί να αδράξουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα μέλλον που, αν και πιθανόν να περιλαμβάνει λιγότερη ευημερία απ’ ό,τι το παρελθόν, θα είναι απείρως πιο αισιόδοξο από το σημερινό βαθύτατα ανήθικο βασανιστήριο. Εγώ, πάντως, ξέρω τι θα ψήφιζα»…

από την efsyn

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: